Arancini - plněné rýžové koule
|

|
|
Jestli vám slovo arancini připomíná pomeranče, jste na správné stopě, co se týká původu jejich jména. Arancini se opravdu jmenují podle malých pomerančů a tyhle smažené rýžové kuličky se jim i tak trochu podobají. Podle Italů jsou také docela dobrým receptem, když jste připravili více risotta, než chcete sníst a nakonec se předvedete s další italskou kulinářskou parádou. Tak či tak, arancini můžete připravit pro masožravce i vegany. Ve všech variantách je to skvělé jídlo i do ruky!
Jak připravit 10 rýžových "pomerančů"?
Potřebujete 800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 250 g rýže Arborio, ½ lžičky soli, velkorysou špetku šafránu, 50 g nastrouhaného parmezánu nebo Grana Padany nebo vegetariánské alternativy, 150 g na kousky nakrájené mozzarelly. Na náplň pak ragú z mletého hovězího masa nebo pesto nebo dušené houby, 1 vejce, 170 g hladké mouky, 500 g strouhanky, rostlinný olej.
Ve středním hrnci přiveďte vývar opět k varu, přidejte rýži, sůl a šafrán, který jste předtím rozmíchali ve lžíci horké vody. Opět přiveďte k varu, stáhněte plamen a duste na mírném ohni, dokud se vývar nevstřebá. Vmíchejte strouhaný sýr a dochuťte. Nechte vše úplně vychladnout.
Kostičky mozzarelly přidejte do chladné rýže a ze směsi v ruce vyválejte v mokrých dlaních rýžové koule. V každé prstem vytlačte místo, naplňte ho vybranou náplní a uzavřete ho rýží. Připravte si hustější těstíčko na obalování z vejce, mouky a vody a již téměř hotové arancini v něm obalte. Následně je smažte v hluboké pánvi na oleji dozlatova. Zlehka ještě osolte a podávejte teplé nebo i zastudena.
|
|
|
|
Letní risotto z rýže Arborio s orestovanou cuketou
|

|
|
S rýží Arborio je to jako s italskou pastou, vaří se al dente, na skus. Zapomeňte proto na českou inovaci přípravy rýže a dejte jídlu to, co italské matky – trochu bílého vína, šalotky a vývaru.
Jak pohostit "fantastickou čtyřku" přátel letním receptem?
otřebujete 2 menší šalotky, 500 gramů rýže Arborio, 2 dcl bílého stolního vína, 1 litr zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, snítku rozmarýnu, plnotučnou smetanu. Zarestujte na pánvi šalotku, přidejte rýži a nechte ji zesklovatět. Zalijte ji bílým vínem, které necháte vyvařit. Pak do dvou třetin pánve přidejte zeleninový vývar. A také dva stroužky česneku a snítku rozmarýnu. Až se vývar po cca 20ti minutách zredukuje, zbyde přesně tolik rýže, kolik potřebujete. Cuketku nastrouhejte na jemném struhadle a restujte na druhé pánvi s kapkou citronové šťávy. Přidejte ji k připravené rýži a vmíchejte smetanu, aby risotto nabralo krémový šmrnc.
|
|
|
|
Plněné žampiony portobello - šampióni velikosti hamburgeru
|

|
|
Vážně jste si jich ještě nevšimli? Žampiónů o velikosti burgrové housky, obchodně nazývaných portobello? Houbami posedlí nadšenci by vám vysvětlili, že jde o plně rozvinuté plodnice žampionu hnědého, které mají i méně vody. A také jinou, farmářskou chuť. Můžete je grilovat, zapékat a také s nimi šetřit svoji linii. Prakticky nula kalorií téhle základní suroviny lze vyvážit směsí, kterou portobellky naplníte.
Večeře šampiónů? Připravíte ji takto:
Nachystejte si 4 plátky vepřové šunky, 100 g sýra Grana Padana, který lze nahrubo strouhat, 2 mladé cibulky, česnek, 2 vejce, 2 rajčata, petržel, olivový olej, sůl a pepř.
Žampióny oloupejte, nekompromisně zbavte nožiček, prosolte a potřete olivovým olejem. Dejte je na gril, aby lépe změkly a vy si ušetřili čas. Mezitím si nakrájejte cibulku, šunku a petržel a propasírujte česnek. Rozpalte na pánvi olej a postupně restujte cibulku a uzeninu, přidejte česnek a vzápětí petržel. Dosolte a opepřete.
Rozdělte vše na čtyři díly a podělte jimi připravené žampiony. Zalijte je směsí rozšlehaného vejce a nastrouhané Grana Padany. Pak už nechte pracovat teplo rozpálené trouby a pečte houby dozlatova. Podávejte s italským pečivem.
|
|
|
|
Pollo alla cacciatora, aneb lovcova kuřecí trofej
|

|
|
Kuře pro tuto recepturu opravdu nemusíte nikde lovit, přesto se hostům pochlubíte úpravou hodnou nimroda, jak napovídá italský název. Přitom se jedná o jednoduchou recepturu, ingredience, přípravu i servis.
Pro váš voňavý úlovek budete potřebovat:
4 kuřecí stehna a 2 kuřecí prsa s kůží, 2 lžičky soli, 1 lžičku čerstvě mletého černého pepře, 1/2 šálku hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje, jednu velkou nasekanou červenou papriku, cibuli, 3 stroužky jemně nasekaného česneku, 3/4 šálku suchého bílého vína, konzervovaná krájená rajčata, 3/4 šálku kuřecího vývaru, 3 lžíce kapary, 1 1/2 lžičky sušených listů oregana, 1/4 šálku nahrubo nasekané čerstvé bazalky.
Kousky kuřete osolte a opepřete. Jemně je oválejte v mouce a osmahněte je z obou stran na oleji nejlépe ve vyšší pánvi. Odložte maso na chvilku stranou a místo něj přidejte papriku, cibuli a česnek, které na mírném ohni zpěňte do změknutí. Přidejte víno a duste asi 3 minuty. Přidejte rajčata včetně šťávy, vývar, kapary a oregano. Vraťte odložené kousky kuřete, přiveďte vše k varu a pečte do změknutí masa 20 – 30 minut. Omáčku pak ještě můžete chvilku vařit samostatně, aby více zhoustla.
|
Ovčí pecorino jako degustační pokušení |

| | Tenhle sýr z ovčího mléka, který u mistra sýraře může zrát i 18 měsíců, si vychutnejte originálně. Každé jeho sousto totiž může být jiné, naprosto postačí, když si jeden plátek sýra namočíte do kvalitního olivového oleje, ke druhému soustu k oleji přidáte špetičku pepře. Třetí plátek spojte s fíkovou marmeládou. Italové jsou přeborníci ve vymýšlení, v jakých podmínkách ovčí sýr může zrát. Například v drti vinných hroznů, zabalený v seně, zakopaný v zemi. Pokaždé má trochu jinou chuť a pokaždé vás odnese stovky kilometrů do slunné Itálie.
|