5x L!KE pro mlsavou Itálii

18.7.2016 Hanka
Udělejte si doma parádní Itálii. Vezměte do ruky kuchyňský nůž a... Ne, vážně: s naším návodem nemusíte ani výrazně gestikulovat, ani zvyšovat hlas. Zato můžete po italsku vařit. Zkuste odlehčenou italskou kuchyni, tak jak jste ji třeba i s Čedokem poznali u temperamentních jižanů. Šupito presto, jde se na to.

Arancini - plněné rýžové koule 


 

Jestli vám slovo arancini připomíná pomeranče, jste na správné stopě, co se týká původu jejich jména. Arancini se opravdu jmenují podle malých pomerančů a tyhle smažené rýžové kuličky se jim i tak trochu podobají. Podle Italů jsou také docela dobrým receptem, když jste připravili více risotta, než chcete sníst a nakonec se předvedete s další italskou kulinářskou parádou. Tak či tak, arancini můžete připravit pro masožravce i vegany. Ve všech variantách je to skvělé jídlo i do ruky!

Jak připravit 10 rýžových "pomerančů"?

Potřebujete 800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 250 g rýže Arborio, ½ lžičky soli, velkorysou špetku šafránu, 50 g nastrouhaného parmezánu nebo Grana Padany nebo vegetariánské alternativy, 150 g na kousky nakrájené mozzarelly. Na náplň pak ragú z mletého hovězího masa nebo pesto nebo dušené houby, 1 vejce, 170 g hladké mouky, 500 g strouhanky, rostlinný olej.

Ve středním hrnci přiveďte vývar opět k varu, přidejte rýži, sůl a šafrán, který jste předtím rozmíchali ve lžíci horké vody. Opět přiveďte k varu, stáhněte plamen a duste na mírném ohni, dokud se vývar nevstřebá. Vmíchejte strouhaný sýr a dochuťte. Nechte vše úplně vychladnout.

Kostičky mozzarelly přidejte do chladné rýže a ze směsi v ruce vyválejte v mokrých dlaních rýžové koule. V každé prstem vytlačte místo, naplňte ho vybranou náplní a uzavřete ho rýží.
Připravte si hustější těstíčko na obalování z vejce, mouky a vody a již téměř hotové arancini v něm obalte. Následně je smažte v hluboké pánvi na oleji dozlatova. Zlehka ještě osolte a podávejte teplé nebo i zastudena.

     

Letní risotto z rýže Arborio s orestovanou cuketou  


 
S rýží Arborio je to jako s italskou pastou, vaří se al dente, na skus. Zapomeňte proto na českou inovaci přípravy rýže a dejte jídlu to, co italské matky – trochu bílého vína, šalotky a vývaru. 

Jak pohostit "fantastickou čtyřku" přátel letním receptem?

otřebujete 2 menší šalotky, 500 gramů rýže Arborio, 2 dcl bílého stolního vína, 1 litr zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, snítku rozmarýnu, plnotučnou smetanu.

Zarestujte na pánvi šalotku, přidejte rýži a nechte ji zesklovatět. Zalijte ji bílým vínem, které necháte vyvařit. Pak do dvou třetin pánve přidejte zeleninový vývar. A také dva stroužky česneku a snítku rozmarýnu. Až se vývar po cca 20ti minutách zredukuje, zbyde přesně tolik rýže, kolik potřebujete. Cuketku nastrouhejte na jemném struhadle a restujte na druhé pánvi s kapkou citronové šťávy. Přidejte ji k připravené rýži a vmíchejte smetanu, aby risotto nabralo krémový šmrnc.
     

Plněné žampiony portobello - šampióni velikosti hamburgeru


 
Vážně jste si jich ještě nevšimli? Žampiónů o velikosti burgrové housky, obchodně nazývaných portobello? Houbami posedlí nadšenci by vám vysvětlili, že jde o plně rozvinuté plodnice žampionu hnědého, které mají i méně vody. A také jinou, farmářskou chuť. Můžete je grilovat, zapékat a také s nimi šetřit svoji linii. Prakticky nula kalorií téhle základní suroviny lze vyvážit směsí, kterou portobellky naplníte.

Večeře šampiónů? Připravíte ji takto:

Nachystejte si 4 plátky vepřové šunky, 100 g sýra Grana Padana, který lze nahrubo strouhat, 2 mladé cibulky, česnek, 2 vejce, 2 rajčata, petržel, olivový olej, sůl a pepř.

Žampióny oloupejte, nekompromisně zbavte nožiček, prosolte a potřete olivovým olejem. Dejte je na gril, aby lépe změkly a vy si ušetřili čas. Mezitím si nakrájejte cibulku, šunku a petržel a propasírujte česnek. Rozpalte na pánvi olej a postupně restujte cibulku a uzeninu, přidejte česnek a vzápětí petržel. Dosolte a opepřete.

Rozdělte vše na čtyři díly a podělte jimi připravené žampiony. Zalijte je směsí rozšlehaného vejce a nastrouhané Grana Padany. Pak už nechte pracovat teplo rozpálené trouby a pečte houby dozlatova. Podávejte s italským pečivem.
     

Pollo alla cacciatora, aneb lovcova kuřecí trofej  


 
Kuře pro tuto recepturu opravdu nemusíte nikde lovit, přesto se hostům pochlubíte úpravou hodnou nimroda, jak napovídá italský název. Přitom se jedná o jednoduchou recepturu, ingredience, přípravu i servis.

Pro váš voňavý úlovek budete potřebovat:

4 kuřecí stehna a 2 kuřecí prsa s kůží, 2 lžičky soli, 1 lžičku čerstvě mletého černého pepře, 1/2 šálku hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje, jednu velkou nasekanou červenou papriku, cibuli, 3 stroužky jemně nasekaného česneku, 3/4 šálku suchého bílého vína, konzervovaná krájená rajčata, 3/4 šálku kuřecího vývaru, 3 lžíce kapary, 1 1/2 lžičky sušených listů oregana, 1/4 šálku nahrubo nasekané čerstvé bazalky.

Kousky kuřete osolte a opepřete. Jemně je oválejte v mouce a osmahněte je z obou stran na oleji nejlépe ve vyšší pánvi. Odložte maso na chvilku stranou a místo něj přidejte papriku, cibuli a česnek, které na mírném ohni zpěňte do změknutí. Přidejte víno a duste asi 3 minuty. Přidejte rajčata včetně šťávy, vývar, kapary a oregano. Vraťte odložené kousky kuřete, přiveďte vše k varu a pečte do změknutí masa 20 – 30 minut. Omáčku pak ještě můžete chvilku vařit samostatně, aby více zhoustla.

Ovčí pecorino jako degustační pokušení


 Tenhle sýr z ovčího mléka, který u mistra sýraře může zrát i 18 měsíců, si vychutnejte originálně. Každé jeho sousto totiž může být jiné, naprosto postačí, když si jeden plátek sýra namočíte do kvalitního olivového oleje, ke druhému soustu k oleji přidáte špetičku pepře. Třetí plátek spojte s fíkovou marmeládou. Italové jsou přeborníci ve vymýšlení, v jakých podmínkách ovčí sýr může zrát. Například v drti vinných hroznů, zabalený v seně, zakopaný v zemi. Pokaždé má trochu jinou chuť a pokaždé vás odnese stovky kilometrů do slunné Itálie.

  

Klíčová slova: Čedok, dovolená, Itálie