Jamie na vlnách

10.4.2016 Tomáš
Když lodní společnost Royal Caribbean International připravovala nový stravovací koncept do svých dvou nejnovějších plavidel, oslovila právě světoznámého kuchaře Jamieho Olivera.

Jednou z nejznámějších a také nejvlivnějších kuchařských celebrit je dnes i čtyřicetiletý Brit Jamie Oliver. K jídlu doslova přičichl už jako dítě, neboť jeho rodiče provozovali v malém městečku v severozápadním Essexu restauraci. Jeho první pracovní zkušeností byly cukrovinky v italské restauraci a právě láska k italské kuchyni je to, co mu zůstalo dodnes.

 


 

Jeho mediální kariéra započala v roce 1997, kdy se poprvé objevil v dokumentu britské BBC, jeho zjev a osobnost producenty oslovily natolik, že už o dva roky později měl svoji první vlastní kuchařskou show. Jeho Nahý šéfkuchař se v roce 1999 v Británii stal okamžitě nejsledovanější kuchařskou show, především pak díky neortodoxnímu přístupu ke gastronomii a velké dávce humoru. Tentýž rok už Jamie Oliver připravoval oběd pro britského premiéra...

Vzhledem k jeho lásce k italské gastronomii to byla právě tato kuchyně, kterou si na palubu obou plavidel „vzal s sebou“. Jamieho dvě totožné italské restaurace na pátých palubách lodí Quantum of the Seas a Anthem of the Seas nesou nejenom jeho jméno Jamie’s Italian, ale kuchař-celebrita jim také vtiskl svůj jedinečný rukopis v podobě funky uvolněného stylu podobném všem jeho suchozemským provozovnám.

V porovnání s jinými italskými restauracemi, které společnost Royal Caribbean International na svých lodích má, je tento koncept zcela jiný a pro mnoho cestujících v mnohém inspirující, neboť stolování na lodi bylo vždy tak trochu konzervativní. V Jamieho italských restauracích se podávají pouze obědy a večeře, nabídka jídel samozřejmě stojí na čerstvých mořských surovinách. Na rozdíl od dalších palubních restaurací se za Jamieho gastronomické služby na obou lodích připlácí 15 dolarů za oběd a 25 dolarů za večeři.

 

Klíčová slova: Čedok, dovolená, plavby