Snídaně je nejdůležitější jídlo celého dne? Jak kde...

22.12.2016 Travel Digest
Jiný kraj, jiná snídaně. Zatímco někde představuje první jídlo dne svou pestrostí a energetickou hodnotou v podstatě i největší jídlo dne, jinde je to jen taková malá svačinka. Kde vám co nabídnou a jaká jsou pro a proti? (V závorce uvádíme procenta denního příjmu energie)
Napsal Radek Kovanda, Travel Digest

Česká snídaně: 1240 kJ/295 kcal (13 %) 1. rohlík (540 kJ/130 kcal), 2. salám Vysočina (210 kJ/50 kcal), 3. pomazánkové máslo (300 kJ/70 kcal), 4. "turecká" káva s cukrem (190 kJ/45 kcal)

Pro: je to rychlé, je to chutné, je to české. A je v tom přiměřeně masa. Proti: je toho docela málo, takže to příliš nenasytí, navíc dostanete po takovéhle snídani brzy žízeň, nejlépe na studené pivo. Hned po ránu?!


 

Anglická snídaně:
3970 kJ/950 kcal (40 %)
 
Izraelská snídaně:
1500 kJ/360 kcal (16 %)
Pro: chutné a výživné jídlo s vyváženou skladbou makronutrientů (tuky, proteiny, sacharidy) i mikronutrientů (minerály, vitamíny, vláknina)

Proti: nelehké pro zažívání, pokud celý den těžce fyzicky nepracujete

1. vejce (920 kJ/220 kcal), 2. chléb (420 kJ/100 kcal), 3. slanina (1460 kJ/350 kcal), 4. fazole (670 kj/160 kcal), 5. žampióny (500 kJ/120 kcal)
 

Pro: objemově tak akorát, energeticky podprůměrná, ale přesto skvěle sytá snídaně, která potěší všechny chutě. A snadno klouže do žaludku

Proti: náročná příprava, a ne každý žaludek zvládá ráno česnek a cibuli

1. Šakšuka - zeleninové lečo (1500 kJ/360 kcal) 



 


   

Holandská snídaně:
1650 kJ/395 kcal (17 %)
 
Ruská snídaně:
2280 kJ/545 kcal (24 %) 
Pro: jednoduchá, rychlá a příjemně sladká snídaně nenáročná na žaludek.

Proti: výživově poněkud jednostranné jídlo, které sice dodá rychlou energii a díky sladké čokoládě snad i dobrou náladu, ale obojí zas brzy odezní.

1. toastový chléb (330 kJ/80 kcal), 2. máslo (420 kJ/100 kcal), 3. čokoládové hoblinky (710 kJ/170 kcal), 4. sladká černá káva (190 kJ/45 kcal)
  Pro: jednoduchá, vydatná, selsky tradiční snídaně.

Proti: kombinace vajec, toastů se sýrem a mléčné kaše s máslem může být pro lačný ‚ranní‘ žaludek poměrně zdrcující, zvlášť jí-li se rychle.

1. toasty se sýrem (1000 kJ/240 kcal), 2. vejce (375 kJ/90 kcal), 3. kaše s máslem (630 kJ/150 kcal), 4. sladká káva s mlékem (275 kJ/65 kcal) 


 


 

Japonská snídaně:
2385 kJ/570 kcal (25 %)
 
Kubánská snídaně:
1000 kJ/240 kcal (11 %)
Pro: pestrá snídaně co do chutí i živin, které poskytují tělu okamžitou i dlouhodobější energii, minimálně na celé dopoledne, i když je stresové.

Proti: nedá se sníst rychle, když spěcháte. Chce to aspoň čtvrthodinku.

1. rýže (500 kJ/120 kcal), 2. nakládané švestky (190 kJ/45 kcal), 3. polévka miso s lososem (440 kJ/105 kcal), 4. tofu (170 kJ/40 kcal), 5. kvašená sója natto (310 kJ/75 kcal), 6. omeleta (775 kJ/185 kcal)
  Pro: rychlá snídaně, naprosto ideální, když ráno spěcháte.

Proti: nenápaditá a dieteticky jednostranná snídaně, která zasytí jen na krátkou dobu; kombinace kávy, mléka a másla může vést k pálení žáhy.

1. lehce opečené toasty s máslem (730 kJ/175 kcal), 2. káva s mlékem (270 kJ/65 kcal)


 


   

Turecká snídaně:
3075 kJ/735 kcal (32 %)
 
Egyptská snídaně:
3180 kJ/760 kcal (33 %)
Pro: zobací snídaně, která se dá celá sníst rukama, navíc chutný mix moučných, mléčných a zeleninových věcí, který vás zasytí tak akorát.

Proti: z výživového hlediska není co vytknout, ale našpiní se dost nádobí.

1. slané pečivo Pogaça (420 kJ/100 kcal), 2. sýr Dil (960 kJ/230 kcal), 3. sýr Kaşar (375 kJ/90 kcal), 4. čaj s mlékem (85 kJ/20 kcal), 5. zelenina (145 kJ/35 kcal), 6. med (460 kJ/110 kcal), 7. olivy (630 kJ/150 kcal)
  Pro: snídaně, ve které jsou vyváženě a překvapivě velmi chutně zkombinovány všechny ‚zdravé věci‘, a žaludek je po ní sice plný, ale ne těžký.

Proti: kdo není moc zvyklý na cizrnu (falafel), může se začít nadnášet.

1. pita (1150 kJ/275 kcal), 2. hummus (355 kJ/85 kcal), 3. falafel (1405 kJ/335 kcal), 4. bylinkový jogurt (125 kJ/30 kcal), 5. zelenina (145 kJ/35 kcal)


 


   

Americká snídaně:
4080 kJ/975 kcal (42 %)
 
Italská snídaně:
1880 kJ/450 kcal (20 %) 
Pro: slaďoučká snídaně, která dobře zasytí.

Proti: moc sladké a moc syté, navíc chuťově chudé (prostě jen sladké), takže vás za chvíli bude honit mlsná na slané, ačkoli jste pořád úplně plní.

1. cereálie s mlékem (1800 kJ/430 kcal), 2. pečivo s burákovým máslem (1380 kJ/330 kcal), 3. pomerančový džus (900 kJ/215 kcal)
  Pro: skvělý poměr velikosti (malá) a energie (velká), dá se jíst za pochodu.

Proti: objemově malé množství, které obsahuje pouze ‚rychlou energii‘, vede v kombinaci s kofeinem k tomu, že se za chvíli opět dostaví hlad.

1. croissant s čokoládovou náplní (1590 kJ/380 kcal), 2. capuccino (290 kJ/70 kcal)


Travel fakt: Ojedinělé krajové pochoutky dostanete v rámci tradiční snídaně například v Irsku (putóg dhubh – černý pudink neboli krvavé jelito), ve Skotsku (haggis – vařené ovčí vnitřnosti a lůj s cibulí, kořením a ovesnými vločkami v ovčím žaludku) nebo ve Walesu (rarebit – toast s teplým, ještě bublajícím sýrem, který se na pánvi promíchá s máslem, worcestrovou omáčkou a pivem).

Převzato z časopisu Travel Digest